Sticky Toffee Pudding (Vegan and Gluten-free)

Hello my little pandas!

When I arrived in the UK, I discovered this traditional cake and literally fell in love with it: sticky toffee pudding  (also called sticky dates pudding). It is soft, sweet, and the perfect treat when warmed up and eaten in front of a movie, with a blanket and a cup of tea on a rainy day. The perfect match 🙂

It is logical that I came up with a vegan alternative for this wonder. Just try it and you will understand why!

Here we go: vegan (dairy and egg-free) and gluten-free sticky toffee pudding.

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Serves 4-6 persons.

Ingredients:

For the Pudding

-225 g pitted dates

-175 g boiling water

-175 g rice flour

-1 tea spoon of bicarbonate of soda

-120 g of unsweetened apple mousse

-60 g of almond butter

-20 g of melted coconut butter (or coconut oil)

-80 g of dark brown sugar

-2 table spoons of maple syrup (or date syrup or agave syrup)

-100 ml of almond milk (or any other plant-based milk: rice, hazelnut…)

For the toffee sauce:

-100 g of brown sugar

-60 g coconut cream

-2 tea spoon of corn starch

-1/2 vanilla bean

-a pinch of sea salt

How to proceed:

Preheat your oven to 180°C.

Cut the pitted date into small pieces, put them in a bowl and pour in the boiling water. Leave the dates to soak for 30 minutes. When it has cooled down, mix the soaked dates and water, and using a hand mixer, mash it a bit (you should still have few small pieces).

In a salad bowl, mix together the rice flour, the salt and the bicarbonate of soda.

In a separate salad bowl, mix the almond butter, the melted coconut butter (or coconut oil) and the brown sugar together until it is homogeneous. Slowly add the apple mousse while mixing. Then, add the maple syrup (or date syrup or agave syrup) to this mix and stir until it is homogeneous. Then, pour 1/3 of the rice flour mix, as well as 1/2 of the almond milk, beating delicately. Add the rest of the rice flour mix and almond milk, mixing delicately, add the dates mix and stir until homogeneous.

Grease a mould with coconut butter, splash some rice flour as well.

Pour the dough into the mould, bake in the oven for 20-25 mins, until it is firm. Remove from the oven and let it cool down before removing from the mould.

While the pudding is cooling down, you can prepare the sauce: place all the toffee sauce ingredients into a small sauce pan on the stove to a medium-high temperature, bring the mix to boil until it becomes a thick sauce consistency. Set aside.

Cut the cake into slices of your choice, place them on individual plates, warm it up if you like in the microwave or oven, pour some sauce on each slice, and VOILA!!

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Perfect occasions for this Sticky Dates/Toffee Pudding:

-tea time

-movie time on a rainy day (try!!)

-dessert for lunch/dinner

-anytime!!!!

Version Française

4-6 personnes

Ingrédients:

Pour le Pudding:

-225 g de dattes dénoyautées

-175 g d’eau bouillante

-175 g de farine de riz

-1 cuillère à café de levure chimique

-120 g de compote de pomme non sucrée

-60 g de purée d’amandes non sucrée

-20 g de beurre de noix de coco fondu (ou d’huile de noix de coco)

-80 g de sucre rapadura

-2 cuillères à soupe de sirop d’érable (ou de sirop de date ou de sirop d’agave)

-100 ml de lait d’amande (ou de tout autre lait à base de plantes: lait de riz, noisette …)

Pour la sauce au caramel:

-100 g de sucre brun

-60 g de crème de noix de coco

-2 cuillères à café de fécule de maïs (Maïzena)

-1/2 gousse de vanille

-une pincée de sel de mer

Comment procéder:

Préchauffer votre four à 180 ° C.

Découper les date dénoyautées en petits morceaux, les mettre dans un bol et verser l’eau bouillante. Laisser les dates tremper pendant 30 minutes. Quand l’eau a refroidi, mélanger les dates avec l’eau en utilisant un mixeur, réduire en purée  (vous devez toujours avoir quelques petits morceaux de dates).

Dans un saladier, mélanger la farine de riz, le sel et la levure chimique.

Dans un second saladier, mélanger la purée d’amandes non sucrée, le beurre de noix de coco fondu (ou de l’huile de noix de coco) et le sucre roux jusqu’à ce que le mélange soit homogène. Lentement, ajouter la compote de pomme non sucrée tout en remuant. Ensuite, ajouter le sirop d’érable (ou le sirop de dates ou le sirop d’agave) à ce mélange et remuer jusqu’à l’obtention d’une pâte homogène. Ensuite, verser 1/3 du mélange de farine de riz/sel/levure chimique, ainsi que 1/2 du lait d’amande, en remuant délicatement. Ajouter le reste du mélange farine de riz/sel/levure chimique et le lait d’amande, mélanger délicatement, ajouter le mélange dates/eau et remuer jusqu’à l’obtention d’une pâte homogène.

Graisser un moule avec du beurre de noix de coco.

Verser la pâte dans le moule, faire cuire au four pendant 20 à 25 minutes, jusqu’à ce que le pudding soit ferme. Retirer du four et laisser refroidir avant de retirer du moule.

Pendant que le pudding refroidit, préparer la sauce caramel: placer tous les ingrédients de la sauce au caramel dans une petite casserole à feu doux / moyen, porter le mélange à ébullition jusqu’à ce qu’il prenne une consistance de sauce épaisse. Retirer du feu.

Couper le gâteau en tranches, placez-les sur des assiettes individuelles, réchauffez-les si vous le souhaitez au micro-ondes ou au four, verser un peu de sauce caramel sur chaque tranche, et voila !!

Occasions parfaites pour ce Sticky Dates / Toffee Pudding:

-goûter / afternoon tea / tea time

-devant un film par un jour pluvieux

-Dessert pour le déjeuner / dîner

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