Date cake (vegan & gluten free)

Hello little bees!

I have been quite busy lately, my father visited me for a long weekend and we went on a road trip in the sea side and country side, it was absolutely lovely (apart from the cold and rainy weather…). I always find nature very relaxing and astonishing, somehow I miss being close to the trees, birds, flowers, nature’s noises… I was very sad to be back in the big city and I decided to bake a cumforting cake. Not only soft, this cake has dates in it, giving it a nice and sweet flavour. It is vegan, egg free, dairy free and also gluten free, but if you have no problem with gluten, you can replace rice flour for wheat flour.

Here we go: vegan date cake!

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Serves 4-6 persons.

Ingredients:

-200 g of rice flour (or wheat flour if you have no problem with gluten)

-90 g of brown sugar

-60 g of corn starch

-200 ml of rice milk

-50 ml of rapeseed oil

-2 tea spoons of baking soda

-1 pinch of sea salt

-200 g of pitted medjool dates

How to proceed:

Preheat your oven to 180°C and grease a square mould.

Put the pitted medjool dates in a food processor and mash them until smooth, adding some water if they are too hard. Set aside.

In a bowl, mix together, using a whisk, the rapeseed oil and the rice milk.

In another bowl, mix together the rice flour, brown sugar, corn starch, baking soda and sea salt. Pour this dry ix onto the rapeseed oil and rice milk mix, stirring until you have an homogeneous mix.

Pour the dough in the mould and then add the medjool dates puree wherever you like, the puree will stay on the top of the dough but you can push it deeper if you like.

Bake in the oven for 20-30 mins, remove from the oven and let it cool down for 20-30 mins before removing from the mould and VOILA!

Perfect occasions fro this vegan date cake:

-tea time

-snacks

-as a dessert after a lunch or dinner

VERSION FRANÇAISE

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Ingrédients:

-200 g de farine de riz (ou farine blé si vous n’avez aucun problème avec le gluten)

-90 g de sucre roux

-60 g d’amidon de maïs

-200 ml de lait de riz

-50 ml d’huile de colza

-2 cuillères à café de levure chimique

-1 pincée de sel de mer

-200 g de dattes medjool dénoyautées

Comment procéder:

Préchauffez votre four à 180 ° C et graisser un moule carré.

Mettez les dattes medjool dénoyautées dans un robot et réduire en purée jusqu’à obtenir une consistance de purée, en ajoutant un peu d’eau si nécessaire. Mettre de côté.

Dans un bol, mélanger ensemble, en utilisant un fouet, l’huile de colza et le lait de riz.

Dans un autre bol, mélanger la farine de riz, le sucre roux, l’amidon de maïs, la levure chimique et le sel de mer. Verser ce mélange sec sur le mélange d’huile de colza et de lait de riz, en remuant jusqu’à ce que vous ayez un mélange homogène.

Verser la pâte dans le moule, puis ajouter la purée de dattes medjool où vous le souhaitez, la purée restera sur le dessus de la pâte, mais vous pouvez l’enfoncer dans la pâte si vous le souhaitez.

Cuire au four pendant 20-30 minutes, retirer du four et laisser refroidir pendant 20-30 minutes avant de retirer du moule et VOILA!

Occasions parfaites pour ce gâteau aux dattes végétalien/vegan:

-goûter

-dessert après un déjeuner ou dîner

-encas

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